Lahko prideš gledat ampak za zdaj ni še kaj videt. eni kosi tu drugi tam, nekaj doma nekaj v lj, nekaj pri staremu... Poleg dnarja me štopa tudi razpoložljiv čas in predvsem kup problemov predvsem z motorjem. zdaj sem se osredotoču predvsem na moj DIY injection projekt. Tebi pa čestitam za RS-ke. Sicer sem bil mlčkeno jezen da jih nisem dobu jaz ampak mislim da bojo tebi bolj služile. ( moj golf, pa rečte kar hočete, je za zdaj še nekako stranski projekt) (in vsekakor sem vesel da grejo na VW.) Za pivo pa beri PM.
Glede problemov z motorjem:
Za typ 4 sem se odloču predvsem, ker sem mislu da bom bolj poceni prišel do zmogljivega motorja, ki naj bi bil tudi bojl vzdržljiv. No tisto o vzdržlivosti bo menda res, ampak o ceni pa ne vem.
Velik problem typ 1 mašin je v njegovem bloku. Narejen je iz magnezija, ki se z uporabo in leti zelo utruja in se v bloku pojavljajo napetosti, ki blok povijajo , da so sedišča gredi obrabljena in izven linije. Take bloke navadno povrtako(line boring) in dajo oversize ležaje. Kar pa ni lih rešitev ker naj bi se bloki zaradi notranjih sil kmalu po obnovi lahko spet povijali in potem so problemi z nizkim pritiskom olja in zvijanjem gredi in .. Plus da je typ1 nasploh manjši in bolj švoh in če hočeš ccm moreš menjat praktično vse. Seveda obstajajo krajšnice, ki pa mi ne dišijo.
Torej vzamem typ 4 blok, ki je iz aluminija in bolj hefti in vsi pravijo, da ga ni treba skoraj nikoli povrtavat, ker so mere lezišč ležajev 'vedno' kul. Mi ne bo treba kupit bloka ki je 400euro in mam večjo gred in bate.
Bolocks! pravim jaz .Me zanima koliko mojstrov, ki daja skup te motorje pa je šlo sploh merit izvrtino glavne gredi, če je znotraj predpisane tolerance 2 stot. V slovenji verjetno nihče. Masojedec nima v delavnici sploh komparatorja, on vidi če je blok obrabljen na uko.
OK. dobim motor, raztavim,spucam, stisnem polovice na predpisano kilažo in grem merit s komparatorjem. Na prvem ležišču ležaja glavne gredi je 8-6 stot minusa, na drugem 5-4 , tretji 4-2.. Obraba je večja po vertikali. Blok je v kurcu. Na oko pa komaj kaj vidno. Sicer obstajajo tudi za typ 4 oversize ležaji ampak si mislim, da pač nimam sreče in nabavim drugi blok. Stoposto dober. Na pogled popolnoma spotless. Komparator pokaže 4-5 ,6-4, 3-2. Sem obupal in naroču oversize ležaje. Blok bom nesu na LPP povrtat, kar je spet triki. Kako ga pričvrstit na mašino, da bojo vrtali ravno in vzporedno z ravnino na kateri sedijo cilindri. OK ga zvrnem na bok da sedi na ravnini od cilindrov.Tako bojo vrtali vzporedno. Kako pa mi bojo nastavili drugo ravnino? verjetno glede na izvrtino gredi , ki pa je pohebana. OK ta ravnina ni tako kritična kot cilinderska ravnina. Kakšna stota gor al dol ajde.. Nov blok za typ 4 pa je 600euro. Oba bloka sta iz busa 2000, ki je imel verjetno težek lajf in je zato tako zjahan. Iz 411 bi bilo verjetno v boljšem stanju.
O glavah pa vam bom povedal drugič.